Syyskokous

Syyskokous ja kyläseminaari 2019

pidetään lauantaina 14.12.2019 Conor Oy:n tiloissa Alajärven Luoma-aholla

Eteläpohjalaiset Kylät ry:n syyskokous pidetään edellisvuonna palkitussa kylässä. Tänä vuonna on erityinen ilo pitää syyskokous Luoma-aholla, joka voitti myös valtakunnallisen Vuoden kylä -palkinnon elokuun Lokaalissa.

Koska Luoma-ahon uusi kylätalo on vielä rakenteilla, pidämme syyskokouksen ja kyläseminaarin Conor Oy:n tiloissa osoitteessa Vimpelintie 663, Luoma-aho.

Tilaisuus alkaa pikkujouluhenkisellä ruokailulla – uunipuurolla lisukkeineen klo 12 ja syyskokous klo 13. Kyläseminaarin alustajaksi on lupautunut maakuntajohtaja Asko Peltola.

Ohjelmassa myös musiikkia ja VUODEN 2019 ETELÄPOHJALAISEN KYLÄN palkitseminen.

Tervetuloa kaikki kylätoiminnasta kiinnostuneet läheltä ja kaukaa!

Ruokailun järjestämisen vuoksi toivomme ilmoittautumisia TÄSSÄ LINKISSÄ tai puh. 0400 239 359. Tervetuloa mukaan koko maakunnan alueelta!

———————————————————————

Oikella Sirkka Rajala, Marjo Vistiaho, Soili Mäki ja Elina Försti Luoma-ahon kyläyhdistyksestä, vasemmalla palkintojen luovuttajat Heikki Korkealaakso, Eija Mäkiniemi ja Päivi Niemistö.

Alajärven Luoma-aho on vuoden 2018 eteläpohjalainen kylä

Könnin kylätalolla Ilmajoella pidettiin lauantaina Eteläpohjalaiset Kylät ry:n syyskokous ja kyläseminaari. Päivä aloitettiin ruokailulla ja seminaarin alkajaisiksi esiintyi Elonkerjuun solisti Osku Ketola, säestäjänä Joni Teirikangas. Vuoden kylänä palkittiin Alajärven Luoma-aho. Monipuolisesti aktiivisen kylän palkitsemisen perusteet voit lukea tästä linkistä. Palkinnon saajan puolesta piti kiitospuheen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Rajala.

Katso videokooste syysseminaarista tästä linkistä.

EPK:n puheenjohtaja Heikki Korkealaakso kertoi kylätoiminnan kuulumisia ja kertasi vuoden tapahtumia. Suurin ponnistus on mittavan hanketyön lisäksi ollut neljän maakunnallisen seminaarin järjestäminen. Tulevaisuuden kylä – miten se tehdään -seminaarit keräsivät yli 200 osallistujaa Kauhajoella, Ilmajoella, Alavudella ja Kauhavalla.

Järjestöpäällikkö Jarmo Vesa esitteli Yhteisöjen yhdistystä ja Seinäjoen järjestötaloa. EPK aikoo liittyä yhdistykseen ja vuokrata tukikohdan talolta vuodenvaihteen tietämillä.

Toukokuussa on luvassa mittava Järjestömarkkinat-kierros kahdeksalla hyvinvointikeskuspaikkakunnalla. Kierroksella on mukana sosiaali- ja terveysalan järjestöjen lisäksi muun muassa MLL, Eläkeliitto, Vapepa ja tietenkin kylätoiminta. Kuntatiimeihin ja -tapahtumiin toivotaan mukaan kaikkia paikallisia järjestöjä ja yhdistyksiä sekä tietenkin kunnan edustusta.

EPK:n ensi vuoden toimintakertomukseen sisältyy myöskin valtakunnallisen paikalliskehittäjien tapaamisen, Lokaalin, järjestäminen elokuussa Kauhavalla. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä maakunnan Leader-toimijoiden kanssa.

Syyskokous hyväksyi talousarvion ja valitsi hallituksen jäsenet. Heikki Korkealaakso, Päivi Niemistö, Hannele Salmela ja Tarja Mäkiniemi valittiin varsinaisiksi jäseniksi uudelleen ja varajäsenistä Lotta Airila, Päivi Kultalahti ja Aulis Nuuja valittiin uudelleen, uutena varajäsenenä aloittaa Tuomo Keppo Seinäjoen Ylistarosta.

Syyskokous ja kyläseminaari 2018

pidetään lauantaina 17.11.2018 Könnin kylätalolla Ilmajoella.

Päivä aloitetaan ruokailulla kello 12. Ruokailu on maksuton, mutta järjestelyjen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan etukäteen tällä lomakkeella tai puhelimitse sihteerille p. 0400 239 359 (Päivi Kultalahti).

Kokous/seminaari alkaa kello 13 ja sen alkajaisiksi saamme vieraaksi Osku Ketolan, joka on teuvalaisen Elonkerjuu-yhtyeen solisti.

Allaolevassa linkissä voit tutustua Oskun lauluun ”Saanhan mä tulla viereesi”

Osku Ketolan esiintymisen jälkeen järjestöpäällikkö Jarmo Vesa esittelee Yhteisöjen yhdistystä ja Järjestötaloa. Järjestöt mukana muutoksessa -hankkeesta kertoo osallisuusagentti Miika Kataja.

Syyskokouksessa esitellään tulevan vuoden toimintasuunnitelma, johon sisältyy muun muassa valtakunnallisen paikalliskehittäjien tapaamisen, Lokaalin, järjestäminen Kauhavalla elokuussa 2019.

Syyskokouksen asiakirjoihin voi tutustua tässä linkissä

Seminaarin päätteeksi palkitaan Vuoden eteläpohjalainen kylä!

Tule mukaan jännittämään valintaa. Sen voi jo sanoa, että raadilla ei ole ollut helppo tehtävä, Vuoden kylä -hakemuksen teki tänä vuonna viisi aktiivista kylää eri puolilta maakuntaa.

Tilaisuuden päätteeksi nautitaan tietenkin kahvit. Tervetuloa!

——————————————————————————-

Syyskokous 2017 Kauhavan Mäenpäässä

Eteläpohjalainen Vuoden kylä 2017:

Könnin kyläseura,  Ilmajoki

Könnin kyläseura Ilmajoelta palkittiin Vuoden eteläpohjalaisena kylänä. Edessä vas. Pekka Harju, Aino Ketelä ja Kaija Aspila-Renkola,takana Antti Mäki-Latvala, Heikki Kivistö ja Kosti Ketelä.

Eteläpohjalaiset Kylät ry piti kyläseminaarin ja syyskokouksen Kauhavan Mäenpäässä lauantaina. Vuoden eteläpohjalaisen kylän palkinnon sai Könnin kyläseura Ilmajoelta. Kyläyhdistys on perustettu vuonna 1986. Kylätalona toimii kylän entinen Harjumäen koulu, jonka kyläseura osti omakseen vuonna 2003. Siitä saakka yli 100-vuotias koulurakennus on toiminut kolmen kylän, Könnin, Kiikerinkylän ja Harjunmäen, toiminnan keskuksena.

Kylä tekee paljon omaehtoista varainhankintaa, järjestysmiesryhmissä on yli 50 henkilöä. Vapaaehtoistyöllä saadut varat käytetään etenkin kylän nuorten hyväksi maksamalla esimerkiksi kylän lasten kerhomaksuja.  Nuorille tarjotaan kesätyötä kioskilla ja nurmikonleikkuussa. Ikäpolvien välinen yhteistyö toteutuu monella tavoin ja talkootoimintaan on saatu ihailtavan paljon väkeä mukaan.

Könni on vahva peruskylä, jota kehitetään kokonaisvaltaisesti. Yhteistyötä tehdään sekä kylässä toimivien muiden järjestöjen että kylän ulkopuolisten tahojen kanssa ja lähikylien kesken.  Puurojuhlat, pääsiäiskokot,  kylvöjen siunaus ja kyläkirkko, koko perheen retket, vanhemman väen virkistyspäivät ja muut tapahtumat keräävät kyläläisiä yhteen.  Kyläläisten hyvinvointiin panostetaan jumppa- ja sählyryhmillä, kesäkeskiviikkoisin yhteisillä kyläpyöräilyillä ja talvisin pidetään yllä latuverkostoa.

Vuoden kylän palkitsemisen lisäksi oli seminaariohjelmassa tarjolla kulttuuria:  Isojoen Vanhakyän nuorisoseuran revyyryhmä esitti kolme hulvatonta sketsiä ja musiikkia tarjosi Mäenpään mieslaulajat. Hannele Kihlman esitteli taiteilija Matti Saaresta kirjoittamansa kirjan.

Syyskokouksen puheenjohtajana toimi Alpo Puro-Aho, taustalla rahastonhoitaja Päivi Niemistö esittelee talousarviota.

Syyskokouksen puheenjohtajana toimi Alpo Puro-Aho, joka pahoitteli pienten kylien entistä vaikeammiksi käyviä elinoloja. Eteläpohjalaiset Kylät ry:n puheenjohtaja Heikki Korkealaakso toivoi puheenvuorossaan kylille lisää resursseja ja yhteistyötä. Eteläpohjalaiset Kylät ry on painottanut tänä vuonna etenkin tiedotusta ja jäsenrekisterin päivittämistä uusien kotisivujen myötä.

Syyskokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio. Hallitukseen saatiin uusina edustajina Mervi Mäenpää Seinäjoen Ylistarosta ja Lotta Airila Ilmajoen Könnin kylältä. Katso hallituksen kokoonpano ja yhteystiedot TÄÄLTÄ

VIDEOKOOSTE Eteläpohjalainen kylätoiminta -facebooksivulla.

Top