Vuoden 2022 eteläpohjalainen kylä on Jokipii-Ahonkylä

Vuoden eteläpohjalainen kylä

Vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Vuoden 2022 eteläpohjalaiseksi kyläksi valittiin Jokipii-Ahonkylä Kurikan Jalasjärveltä.

Eteläpohjalaiset Kylät ry:n syyskokous pidettiin perinteiseen tapaan edellisen vuoden Vuoden kylässä eli tällä kertaa Alavuden Kätkänjoella 3.12.2022.

Vuoden 2022 eteläpohjalaiseksi kyläksi valittiin Jokipii-Ahonkylä Kurikan Jalasjärveltä.

 

Kylään voit tutustua kylän omilla nettisivuilla tästä.

Jokipii-Ahonkylän alue on kenkätehtaan ympärille kasvanut asutuskeskus, jossa asuu noin 930 asukasta. Metsolan alakoulussa on oppilaita 60 ja Jokipiin päiväkodissa 32 lasta.

 

Kylä on aktiivinen ja siellä on talkoilla tehty useita hankkeita, kuten Pettulammen kunnostus vuonna 1999 ja kyläpuiston kunnostusta. Nuorisoseurantalo Alasen remontti on aloitettu vuonna 2020. Talon kunnostukseen on kerätty rahoitusta Jokipiin maalaismarkkinoilta, jotka on järjestetty jo 10 kertaa. Markkinoilla on ollut vuosittain kävijöitä noin 3000. Avustuksia on saatu Kotiseutuliitolta, koska Alasen alue on kulttuurihistoriallisen suojelun piirissä.

 

Tulevia hankkeita ovat Alasen kattoremontti ja esteettömyyden parantaminen, kyläpuiston valaistus, Ponsiluoman reitin pitkospuiden kunnostus, Jalasjärven järven kunnostus ja valtateiden risteysalueen parantaminen.

 

Kylä on mukana Jalasjärven kylien yhteistyöryhmän toiminnassa.

Eteläpohjalainen vuoden kylä ilmoitetaan sitten tietenkin ehdokkaaksi myös valtakunnalliseksi vuoden kyläksi, jonka valitsee Suomen Kylät ry.

Hakojärven kylälle kunniamaininta

Hakojärven kylä Alavuden Töysästä sai kunniamaininnan jatkuvasta kylän kehittämisestä.  Kunniakirjan vastaanotti kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Ari Hakola.

 

Hakojärvi on valittu eteläpohjalaiseksi Vuoden kyläksi vuonna 1996 eli se oli ensimmäinen Eteläpohjalaiset Kylät ry:n valitsema Vuoden kylä.

 

Hakojärven kylän nettisivuille pääset tästä.