Vuoden Kylä 2024 on Närvijoki

Etelä-Pohjanmaan Vuoden Kylä julkistettiin 23.4.2024 Kurikan Jokipiissä järjestetyssä tilaisuudessa. Kuvassa eturivissä vas. Närvijoen kylän edustajat Noora Suvanto ja Linda-tytär, Anniina Långskog, Virpi Teräs sekä Juha ja Tuula Pukkala. Taustalla Säästöpankkisäätiöiden edustajat Ari Lamminmäki ja Aino Lamminmäki.

200 asukkaan Närvijoen kylän erittäin monipuolinen ja pitkäjänteinen toiminta toi sille Etelä-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2024 -nimityksen.

Maakuntarajalla Kurikan Jurvassa sijaitseva Närvijoki on ehkä laajimmin tunnettu upeasta vapaa-ajan alueestaan. Talkoovoimin ylläpidetyllä alueella sijaitsee muun muassa maauimala, savusauna ja puusauna, kioski, kylätupa ja leikkikenttä. Valintaraati kiinnitti huomiota siihen, miten aluetta on kehitetty pitkäjänteisesti jo vuodesta 1997 alkaen ja kehittämisideoita on myös tulevaisuuteen. Kesäaikaan alue kerää kävijöitä laajalta alueelta, jopa 150-200 vierasta päivässä. Kehittämiseen on tehty mittava määrä talkootyötä ja lisäksi on hyödynnetty Leader-rahoituksia muun varainhankinnan lisäksi.

 

 

Nykyiseen kuntakeskukseen Kurikkaan kylästä on matkaa yli 40 kilometriä ja Jurvankin keskustaan yli 15 kilometriä. Kun palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat kaukana, kylän väki on kehittänyt toimintaa omalle kylälleen. Koko kesäkauden palvelevan vapaa-ajan alueen lisäksi järjestetään vuosittain useita erilaisia tapahtumia lauluilloista pyöräretkiin ja avoimista saunailloista metalliromun keräykseen.

 

 

Viime vuosina Närvijoella on järjestetty tapahtumia myös talviaikaan. Esimerkiksi uudenvuodenpäivänä 1.1.2023 kylää valaisi 500 jäälyhtyä ja vapaa-ajanalueella palveli hampurilaiskioski.

 

 

– Yhteisöllisyyden ymmärtäminen ja kohtaamisten arvokkuus on varmuudella lisääntynyt koronan myötä, arvioi kyläseuran puheenjohtaja Juha Pukkala.

 

 

Erityismaininnan arvoisena seikkana valintaraati huomioi Närvijoen kyläyhteisön työn Ukrainan sotapakolaisten parissa. Kylän väki on tarjonnut heille virkistystoimintaa omalla kylällään ja käytiinpä kerättyjen lahjoitusten mahdollistamana vuonna 2022 Rovaniemelläkin saakka. Vapaa-ajan alueen kioskiin on työllistetty ukrainalaisäitejä.

 

 

– Vaikka kylän eteen tehtävä työ vaatii meiltä valtavasti, se antaa meille vielä enemmän. Sillä voimalla jaksetaan mennä. Laitetaan hyvä kiertämään, Pukkala kiteyttää.

 

 

– On mahtava nähdä, kun vapaa-ajan alueella käyvät perheet nauttivat olostaan ja yhteisestä ajasta. Sekin kannustaa jatkamaan. Alueen käyttäjille kuuluu myös suuri kiitos, että he pitävät alueen siistinä.

Närvijoen kylän ja vapaa-ajan alueen kehittäminen jatkuu. Nyt kylä on mukana Kylään Külla! -hankkeessa, jossa kehitetään ystävyyskylätoimintaa virolaisen hankekumppanin kanssa. Lisäksi kylä on lähtenyt mukaan juuri alkaneeseen maakunnalliseen Tulevaisuuden kylä 2.0 -hankkeeseen.

 

 

– Närvijoen hakemus yllätti minut aivan täysin. En tuntenut kylän toimintaa aiemmin ja nyt hakemusta lukiessa hämmästyin, miten monipuolista toimintaa kylässä on. Hyviä voittajaehdokkaita oli useita, mutta valintaraati oli voittajasta yksimielinen, kertoo Eteläpohjalaiset Kylät ry:n ilmajokinen puheenjohtaja Juha Iso-Tuisku.

 

 

Ehdokkaita aiempia vuosia enemmän

Vuoden eteläpohjalainen kylä on valittu vuodesta 1996 alkaen. Valinnan tekee Eteläpohjalaiset Kylät ry. Kilpailun kautta halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja tuoda esiin hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden kyläksi valittava voi olla pieni tai suuri. Aivan ”tavallinenkin” kylätoiminta on palkitsemisen arvoista.

 

Vuoden Kylä -nimitystä haettiin tänä vuonna 12 eteläpohjalaiselle kylälle eri puolilla maakuntaa. Hakijana toimi kylässä toimiva yhdistys.

 

– Hakijoita oli huomattavasti aiempia vuosia enemmän, mihin olemme tietenkin tyytyväisiä. Hakijamäärän nousulle juuri nyt uskoisin olevan kaksi syytä: Helpotimme hakuprosessia ja lisäksi saimme yhteistyökumppanien kautta kilpailuun valtakunnan suurimmat Vuoden kylä -palkinnot, kertoo toiminnanjohtaja Heikki Peräaho.

 

Voittajakylän palkitsi yhteensä 4500 euron rahapalkinnolla maakunnassa toimivat Säästöpankkisäätiöt (Töysä, Kuortane ja Parkano) sekä Etelä-Pohjanmaan Liitto. Lisäksi vuoden kylässä tullaan tulevana kesänä järjestämään maakunnallinen kyläjuhla. Vuoden kylä -valintaraadin muodostivat Eteläpohjalaiset Kylät ry:n hallitus, Säästöpankkisäätiöiden edustajat, edellisen vuoden kylän edustaja ja Leader-yhdistysten edustaja.

 

– Oli hieno kokemus olla mukana tuomaristossa. Valinnan tekeminen oli vaikeaa, mutta samalla sai aivan uudella tavalla käsityksen siitä laajasta työstä, mitä maakunnan kylissä tehdään. Tämä helpottaa työtämme myös säätiössä, kun käsittelemme kylistä tulevia avustushakemuksia, kertoo Töysän Säästöpankkisäätiön hallituksen puheenjohtaja Aino Lamminmäki.

 

Vuoden maakunnalliset kylät osallistuvat seuraavana vuonna Suomen Vuoden Kylä -kilpailuun. Etelä-Pohjanmaalta valtakunnalliseksi Vuoden Kyläksi on valittu viimeksi Alajärven Luoma-aho vuonna 2019.

 

Katso lisätietoja Närvijoesta: www.narvijoki.com