Kotona Soinissa

Kotona Soinissa

Landemia vieraili Risto ja Virpi Rinteen kotona Soinin Kukonkylällä. Heillä on kolme lasta, joista kaksi on kouluikäisiä ja yksi on päivähoidossa.

 

Rinteen perhe muutti nykyiseen kotiinsa Muuramesta, jossa he asuivat noin kymmenen vuotta. Ennen Muurameen muuttoa Virpi ja Risto olivat ehtineet asua jo useilla eri paikkakunnilla, kuten Seinäjoella ja Pieksämäellä. Muuramessa asumisen aikaan perhe vieraili yleensä loma-aikoina Soinissa Riston lapsuudenkodissa.

 

Ristolla oli ollut jo melko pitkään koti-ikävä, ja hän halusi palata takaisin synnyinseudulleen Soiniin. Virpi ei ollut aluksi niin innokas muuttamaan pois Muuramesta muun muassa lasten koulun ja itse rakennetun kodin takia. Hänkin kuitenkin suostui muuttamaan, kun Ristolle löytyi Soinista mieluinen työpaikka. Risto muuttikin ensin ja Virpi seurasi lasten kanssa vuoden päästä perässä. Virpi sai myös yllätyksekseen töitä Soinin naapurista Ähtäristä.

 

Etenkin Virpi oli aluksi hieman huolissaan, olisiko pienellä paikkakunnalla lasten opetus yhtä laadukasta kuin mitä se oli ollut Muuramessa, ja sopeutuisivatko lapset uudelle paikkakunnalle. Hän kuitenkin helpottui, kun huomasi opetuksen tason olevan hyvä. Hän ja Risto nostavat esiin myös pienet ryhmäkoot, jotka ovat molempien mielestä oikein hyvä asia. Myös harrastusmahdollisuuksia on paljon etenkin lapsille, mutta myös aikuisille – niinkin paljon, ettei Riston mukaan kaikkiin haluamiinsa harrastuksiin ehdi välttämättä edes osallistua. Lapset ovat sopeutuneet todella hyvin uuteen kouluun, harrastuksiin ja uusiin kavereihin, ja tietenkin he pitävät yhteyttä myös vanhoihin kavereihinsa.

Kuvakehyksen takana ihmisiä
Nainen ja mies melomassa järvellä

Kylällä asuminen toki rajoittaa esimerkiksi lasten kulkemista. Virpi mainitseekin, että nyt lapset pitää viedä harrastuksiin kirkonkylälle, sillä lapset eivät omatoimisesti pääse vielä kulkemaan siellä. Kuitenkin hän näkee tässä välimatkassa keskustaan myös hyviä puolia, ja kylä tarjoaakin suhteellisen turvallisen ympäristön lapsille, vaikka he asuvatkin melko liikennöidyn tien varrella. Kylä on kuitenkin keskellä kaikkea, joten sieltä on lyhyt matka moneen paikkaan, kuten kirkonkylälle tai naapurikuntiin. Seinäjoellekin matka taittuu aika nopeasti.

 

Kysyimme Virpiltä, onko hän lopulta kotiutunut Soiniin, vaikka hän aluksi oli hieman epäluuloinen muuttoa kohtaan. Hän mainitsi, että nyt hän tuntee olevansa kotona, vaikka hänelle uuteen paikkaan kotiutumisessa kestää aina oma aikansa. Hän myös odottaa innolla oman kodin rakentamista ja sinne muuttamista. Virpille Soini on ollut jo pitkään toinen koti, mutta nyt se on hänelle ja muulle perheelle varsinainen koti.

Virpin ja Riston kolme parasta asiaa maaseudussa

 

• Hyvä koulu ja etenkin pienet ryhmäkoot
• Hyvät harrastusmahdollisuudet erityisesti lapsille, mutta myös aikuisille
• Perinteiden arvostaminen