Syyskokous 2017

Syyskokous 2017

Eteläpohjalainen Vuoden kylä 2017: Könnin kyläseura, Ilmajoki

Eteläpohjalaiset Kylät ry piti kyläseminaarin ja syyskokouksen Kauhavan Mäenpäässä lauantaina. Vuoden eteläpohjalaisen kylän palkinnon sai Könnin kyläseura Ilmajoelta. Kyläyhdistys on perustettu vuonna 1986. Kylätalona toimii kylän entinen Harjumäen koulu, jonka kyläseura osti omakseen vuonna 2003. Siitä saakka yli 100-vuotias koulurakennus on toiminut kolmen kylän, Könnin, Kiikerinkylän ja Harjunmäen, toiminnan keskuksena.

Kylä tekee paljon omaehtoista varainhankintaa, järjestysmiesryhmissä on yli 50 henkilöä. Vapaaehtoistyöllä saadut varat käytetään etenkin kylän nuorten hyväksi maksamalla esimerkiksi kylän lasten kerhomaksuja.  Nuorille tarjotaan kesätyötä kioskilla ja nurmikonleikkuussa. Ikäpolvien välinen yhteistyö toteutuu monella tavoin ja talkootoimintaan on saatu ihailtavan paljon väkeä mukaan.

Könni on vahva peruskylä, jota kehitetään kokonaisvaltaisesti. Yhteistyötä tehdään sekä kylässä toimivien muiden järjestöjen että kylän ulkopuolisten tahojen kanssa ja lähikylien kesken.  Puurojuhlat, pääsiäiskokot,  kylvöjen siunaus ja kyläkirkko, koko perheen retket, vanhemman väen virkistyspäivät ja muut tapahtumat keräävät kyläläisiä yhteen.  Kyläläisten hyvinvointiin panostetaan jumppa- ja sählyryhmillä, kesäkeskiviikkoisin yhteisillä kyläpyöräilyillä ja talvisin pidetään yllä latuverkostoa.

Könnin kyläseura Ilmajoelta palkittiin Vuoden eteläpohjalaisena kylänä. Edessä vas. Pekka Harju, Aino Ketelä ja Kaija Aspila-Renkola, takana Antti Mäki-Latvala, Heikki Kivistö ja Kosti Ketelä.

 

Vuoden kylän palkitsemisen lisäksi oli seminaariohjelmassa tarjolla kulttuuria:  Isojoen Vanhakyän nuorisoseuran revyyryhmä esitti kolme hulvatonta sketsiä ja musiikkia tarjosi Mäenpään mieslaulajat. Hannele Kihlman esitteli taiteilija Matti Saaresta kirjoittamansa kirjan.

Syyskokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio. Hallitukseen saatiin uusina edustajina Mervi Mäenpää Seinäjoen Ylistarosta ja Lotta Airila Ilmajoen Könnin kylältä. Syyskokouksen puheenjohtajana toimi Alpo Puro-Aho, joka pahoitteli pienten kylien entistä vaikeammiksi käyviä elinoloja. Eteläpohjalaiset Kylät ry:n puheenjohtaja Heikki Korkealaakso toivoi puheenvuorossaan kylille lisää resursseja ja yhteistyötä. Eteläpohjalaiset Kylät ry on painottanut tänä vuonna etenkin tiedotusta ja jäsenrekisterin päivittämistä uusien kotisivujen myötä.